2C3A9036new
De meestgestelde vragen vind je hier

FAQ

Ik ben een man, moet ik de training dan wel doen, melders willen toch liever met een vrouw spreken?

Mannelijke vertrouwenspersonen kunnen een belangrijke rol spelen bij meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor mannelijke melders of collega’s die hun gedrag onder de loep willen nemen, kan een man herkenning en veiligheid bieden. Voor vrouwelijke melders kan het juist steunend zijn als een man duidelijk laat merken dat grensoverschrijdend gedrag niet oké is, je bent daarmee een positief rolmodel. Dat helpt om het vertrouwen in mannen en samenwerking te herstellen. Samen werk je aan bewustwording en verandering.

Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag moet je meteen naar een psycholoog doorverwijzen?

Niet per se. Juist snelle, toegankelijke opvang binnen de organisatie is van groot belang. We kunnen vaak meer betekenen dan we denken. Als we wegkijken of het meteen uit handen geven, voelt een slachtoffer zich snel afgewezen of alleen gelaten. Terwijl juist gezien en gehoord worden in de eerste fase cruciaal is. Bovendien is de GGZ zwaar overbelast en zijn de wachttijden lang. Snelle, betrokken steun op de werkvloer kan het verschil maken.

Twee hele dagen training, is dat niet veel te lang?

Twee dagen is juist passend voor de diepgang die dit thema vraagt. Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel trauma raken vaak aan ongemak, aannames en soms ook aan eigen ervaringen. Reflectie en zelfonderzoek zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de training. Door echt even stil te staan en samen het onderwerp te verkennen, ontstaat er veiligheid, bewustzijn en ruimte voor groei. Juist door het ongemak niet uit de weg te gaan, maar erin te duiken, wordt het mogelijk om in de praktijk met meer vertrouwen te handelen.

Een training speciaal over seksuele grensoverschrijding, is dat nou wel nodig? 

Ja, absoluut. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een complex en beladen onderwerp, dat vaak gepaard gaat met schaamte, ongemak en handelingsverlegenheid. Juist daarom is gerichte training zo belangrijk. Wat dit thema extra kwetsbaar maakt, is de directe link met intimiteit en seksualiteit — het raakt vaak een diepere laag van trauma, meer nog dan bij andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. In een veilige setting oefenen we met gesprekken, reflecteren we op onze eigen reacties en doen we kennis op die direct toepasbaar is in de praktijk. Door écht stil te staan bij dit thema, kunnen we het normaliseren om erover te praten — en dat is precies wat nodig is om veilige werkplekken te creëren.

Zo vaak komt seksueel grensoverschrijdend gedrag toch niet voor?

Het aantal meldingen van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2 jaar tijd nam het aantal meldingen toe met 37 procent. Dit staat in een rapport van de regeringscommissaris Mariëtte Hamer.

Ook de vraag naar vertrouwenspersonen neemt toe. Het aantal vertrouwenspersonen die ingesgeschreven stonden bij de KVK begin 2018 was 199. Eind 2023 zijn dit er bijna vierenhalf keer zoveel, namelijk 889 vertrouwenspersonen. Ook stijgt het aantal meldingen over seksuele grensoverschrijding. Hoog tijd dus om onze kennis te vergroten.

Daarnaast is voor veel mensen en hulpverleners seksueel grensoverschrijdend gedrag een complex en beladen onderwerp, dat vaak gepaard gaat met schaamte, ongemak en handelingsverlegenheid. Juist daarom is gerichte training zo belangrijk. Wat dit thema extra kwetsbaar maakt, is de directe link met intimiteit en seksualiteit — het raakt vaak een diepere laag van trauma, meer nog dan bij andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. In een veilige setting oefenen we met gesprekken, reflecteren we op onze eigen reacties en doen we kennis op die direct toepasbaar is in de praktijk. Door écht stil te staan bij dit thema, kunnen we het normaliseren om erover te praten — en dat is precies wat nodig is om veilige werkplekken te creëren.

BV Bureau Vertrouwenszaken 1 01

AGB-code 90108159

AGB-code praktijk 90067212

Aangesloten bij

LogoLVVvertrouwenspersoon wit RGB@2x 100

Registervertrouwenspersoon
lidnummer 104227

RBCZ wittetekst.240x240

Registertherapeut RBCZ
licentienummer 200191R

LogoNFG wittetekst

Registerlid VPMW
licentienummer NFG 9134